Elfogad

A weboldalon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy weboldalunk szolgáltatásait optimalizálhassuk látogatóink számára. Több információ itt

 
Ajánlott cikkek:
Sokkoló fotó készült néhány pillanattal a halála... Kína - Egy tinédzser alig néhány centire állt meg a vasúti sínektől, hogy szelfit készítsen magáról...
Recommendations powered by plista

„Azért jöttem, hogy magot ültessek”

Közös fotózás a nagykövet asszonnyal Közös fotózás a nagykövet asszonnyal
Miskolc – A magyar gimnazisták ritkán hallanak Indonéziáról, pedig akár tanulhatnak is a távoli országban.

Két diáklány üldögél a Herman Ottó Gimnázium díszterme előtt, tőlük kérdezzük, mit tudnak Indonéziáról. Bevallják, földrajzórán ugyan tanultak az országról, de az meglehetősen régen volt, mivel az utóbbi két évben már nincs földrajzórájuk. Kis gondolkodás után azért annyi eszükbe jut, hogy az ország Ázsiában található, és félszigeten vagy szigeten fekszik. – De épp azért jöttünk ide, hogy többet tudjunk meg róla – vágják ki magukat a lányok.

Mi a szakközépiskolai oktatást pártoljuk elsősorban. -Wening Esthyprobo Fatandari

Sok a fiatal

Erre volt is bőven alkalmuk, hiszen pénteken a gimnáziumba látogatott küldöttségével Wening Esthyprobo Fatandari, Indonézia nagykövet asszonya, aki még a diákokkal való találkozás előtt elmondta lapunknak: már korábban is járt Miskolcon, most az „Indonesia goes to school” („Indonézia iskolába jár”) programon belül látogatott el a Herman Ottó Gimnáziumba. Nagy múltú, neves középiskolákat keres föl, hogy a magyar diákok is megismerhessék a szigetország kultúráját, történelmét, természeti kincseit. A gimnazisták filmeken, előadásokon, táncokon és népzenén keresztül kaphatnak ízelítőt Indonéziából, a világ legnagyobb szigetországából.

A nagykövettől kérdeztük azt is, az ő országában milyen az oktatási rendszer. Úgy fogalmazott: Indonéziában rendkívül fontos az oktatás, mivel 250 millióan laknak az országban, és az itt élők 70 százaléka 30 év alatti. Így tehát nagyon sok az iskolába járó diák. A szigetországban ötvöződik a magán- és állami oktatás.

Indonéz ösztöndíj

– Mi a szakközépiskolai oktatást pártoljuk elsősorban, hogy mire a fiatalok befejezik a tanulást, rendelkezzenek szakmával – hangsúlyozta a diplomata, de nem volt sok idő a beszélgetésre, hiszen a hermanos diákok már várták a nagykövetet.

A program köszöntésekkel és ajándékozással kezdődött, majd Wening Esthyprobo Fatandari a fiataloknak elmondta, „azért jöttem, hogy magot ültessek, ami ha szárba szökken, elvezethet bennetek az én országomba. Hiszen van egy ösztöndíjprogramunk, aminek segítségével évente 40 magyar diák utazhat ki Indonéziába.”

A nagykövet kérte azt is, nézzék meg jól a ruháját is a diákok, hiszen országának viseletéről van szó. Az ő feladatai közé ugyanis a divatdiplomácia is hozzátartozik.

– Irigykednek is a férfi kollégáim, mert ők mindig öltönyben járnak, én viszont minden alkalommal szebbnél szebb ruhákat vehetek fel – fűzte hozzá vidáman.

Hegyi Erika

Személyesen más

Az indonéz nagykövet látogatásán részt vett Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere is, aki azt hangsúlyozta: az ehhez hasonló programok és együttműködések rendkívül fontosak, hiszen így a diákok személyes kapcsolatok és élmények által ismerhetik meg a távoli országok kultúráját.

Wening Esthyprobo Fatandari is ízelítőt kaphatott Magyarország kultúrájából, a diákok műsorral köszöntötték. Kántor Boglárka népdalokat énekelt, Béres Krisztián és Fazekas Orsolya mezőségi táncot adott elő és a 12/4 osztály fiú tanulói is néptáncot mutattak be.hirdetés

Krisztina, a nap szépe

Krisztina imádja a tavaszt, ezért nagyon örült, hogy a képek egy virágzó cseresznyéskertben készültek.
tovább »
hirdetés
hirdetés